9 lutego 2016

Pomysł na: tortilla z mąki gryczanej



Tortilla:
mąka gryczana
 1-2 łyżki mielonego siemienia lnianego
woda

Sos musztardowy:
2 łyżki musztardy
1 łyżka miodu
4 łyżki oleju (najlepiej wyciskanego na zimno)

Nadzienie:
dowolne warzywa, ja użyłam: szpinak, ogórki kiszone, papryka, czerwona cebula, suszona cebulka.
można dodać szynkę lub gotowanego kurczaka

Kompot:
dowolne sezonowe owoce 


Z mąki gryczanej, mielonego siemienia lnianego i wody przygotowujemy ciasto i pieczemy tortille na oleju (sposób wykonania tak samo jak na naleśniki). W osobnej miseczce przygotowujemy sos (mieszamy/blendujemy dokładnie wszystkie składniki). Na gotową tortille nakładamy sos i dodatki. Owoce na kompot myjemy i gotujemy (można dodać odrobinę brązowego cukru).Tortilla ze szpinakiem może być szybkim i zdrowym pomysłem na obiad lub kolacje. 

1 komentarz: